Kezeink munkája minden egyes zöldséget és gyümölcsöt elkísér a termőföldtől az Ön asztaláig

Küngös a Balaton keleti partjához közel, Balatonkenesétől 9 km-re, Veszprém megyében található. Források szerint nevét a települést alapító IV. Béla király leányáról, Kunigundáról kapta. Küngös lélekszáma jelenleg 550 fő. Kulturális életünk egész évben nagyon aktív: változatos programokkal, eseményekkel kapcsolódunk be országunk kulturális életébe így biztosítva a falu közösségének színvonalas művelődését, szórakozását. Civil-szervezeteink nagy része is a fiatalokhoz kapcsolódik: Diák-klub, Ifjúsági klub, Citera-zenekar, Küngösi Színjátszó Kör, Küngösi Szabadidő és Sport Egyesület, “Küngösért” Alapítvány; de megtalálhatóak községünkben a Polgárőrök és immár két szociális szövetkezet is.

2009-ben megalapítottunk egy szociális szövetkezetet. A Küngösi Szociális Szövetkezet két alapvető tevékenységre jött létre: kézműipari tevékenység keretében egy varrodát működtettünk és növénytermesztést terveztünk. Az alapító tagok helyben élő lakosok voltak és azzal a céllal alapították a szövetkezet, hogy önfenntartással szintén helyben élő, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő embereknek munkát adjon. Megrendelés hiányában ezt a tevékenységet 2012-ben megszüntettük.

Az Önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be a TÁMOP 1.4.3/12. támogatása. 2013. április 1-től 2015. január 31-g a megvalósítási időszakban létrehoztuk a Szent Kinga termelőiskolát. 40 fő környezettudatos kerti munkás képzését valósítottuk meg, egy feldolgozó üzemet hoztunk létre és a faluban 14 ezer m2 parlagon hagyott területet szántottunk fel, műveltünk meg. A pályázati forrásnak köszönhetően olyan folyamatok indultak el közösségünkben, melyek segítik a családok, a lakosság önfenntartási igényeinek kielégítését.  Ennek a pályázatnak a célcsoportja munkaerőpiacon hátrányos helyzetű lakosok. A felszántott területek továbbra is megművelés alatt állnak, a termelőüzemben újabbnál-újabb termékek készülnek a megtermelt javak feldolgozásából. A projektben kialakított termelőüzemet az önkormányzat további eszközökkel és gépekkel látta el a 2015. évi Járási startmunka mintaprogram kiegészítő támogatásából.

Ezeknek a megtermelt terményeknek és feldolgozott termékeknek az értékesítésében vállal jelenleg szerepet a Küngösi Szociális Szövetkezet.

A Szent Kinga Éléstára Szociális Szövetkezet 2016 júniusában alakult. Alapító tagjai között Küngös Község Önkormányzata mellett azok a lakosok vannak, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak ezeken a területeken.

A Szent Kinga Éléstára Szociális Szövetkezet alapító tagjai azok a helyi lakosok, akik már tevékenyen részt vettek a TÁMOP program megvalósításában és további működtetésében.

A Szent Kinga Éléstára Szociális Szövetkezet tevékenysége alapvetően a feldolgozó üzletágra épül. A közösségnek alapvető közös érdeke, hogy ezek a már meglévő javak ne az enyészeté legyenek, a földek ne parlagon heverjenek, hanem személyes közreműködésükkel a maguk hasznára fordítsák azt. Az alapanyagokat a helyi gazdáktól vásároljuk fel, így segítve őket. Garantáltan vegyszermentesen termelnek.

Szövetkezetünk a tapasztalatok és a fogyasztói elvárások alapján kialakított termékcsaláddal jelenik meg a már részben felmért és bejáratott piacokon. A jól megválasztott névvel és szlogennel, jellegzetes márkajellel ellátott termékportfólióval folytatjuk a marketing tevékenységünket és nyitunk célpiacok felé. A termékek körét megelégedettségi mérések alapján változtatjuk. Elhagyunk olyanokat, melyekre kevés az igény, illetve újabbakat vezetünk be.

A Küngösi termékek gyártásának két irányvonalát tűztük ki célul, melyet szeretnénk megvalósítani. Célunk a helyben magunk által termelt idényzöldségek, gyümölcsök gondos betakarítása utáni tartósítás. Ezáltal jutnak a vásárlóink a legrövidebb úton feldolgozott kerti ízek élvezetéhez. Áttértünk a tartósítószer mentes és vegyszer mentes gyártásra, illetve minden termékünket gyártjuk hagyományos íz világban (cukorral) és egy új cukorhelyettesítős változatban is melyet cukorbetegek, fogyókúrázók és a paleo irányzat követői is fogyasztani tudnak. Szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat és ételízesítő krémeket gyártunk a falu nagymamáinak receptjei alapján.

Magában a faluban is zajlik az áruk forgalmazása, a falu lakói az üzemhez is elsétálnak a termékekért. Ezen kívül kiépült egy környékbeli megrendelői körünk, akiknek rendszeresen kiszállítunk. Jelenleg is bővítjük ennek a körnek a méretét azzal, hogy a környékbeli települések hivatalait, iskoláit, éttermeit és boltjait személyes megkeresés után integráljuk a meglévő megrendelői körbe.

Ezen kívül szeretnénk egy teljesen új irányba is piacot nyitni. Keresünk egy fizető képes felvevőpiacot, ennek lehetőségét mi Budapest, Veszprém, illetve Székesfehérvár, mint környező nagyvárosokban látjuk. Ezekben a városokban lévő bio boltokkal felvettük a kapcsolatot, annak reményében, hogy a jövő évben megjelenhetünk termékeinkkel a boltokban.

Fontos, hogy a tagok értéket teremtsenek, mely elsődlegesen népszerűsíti a helyi termékeket, másrészt gazdaságilag is megalapozza a Szövetkezet hosszú távú működését.